Toukokuun loppupuolella pelikansalla on tapana suunnata Malmöhön. Kyseessä on Nordic Game Conference, joka järjestettiin tänä vuonna kahdennenkymmenennen kerran. Osallistujien tavoitteet vaihtelevat: osa etsii rahoittajaa tai julkaisijaa pelilleen, osa on ylläpitämässä verkostoja ja osa kuuntelemassa puheenvuoroja tarkalla korvalla, oppimassa alan uusimmista käänteistä ja tulevista trendeistä.
Messuilla on perinteisesti ollut vahva suomalaisedustus, eikä tämä vuosi ollut poikkeus. Pelialan kattojärjestö Neogamesin järjestämällä yhteisellä Suomi-osastolla oli mukana kuusi yritystä Oulusta. Mukaan mahtui pelinkehittäjiä, julkaisija ja testialustan tarjoaja. Päivät täyttyivät tapaamisista sekä pelien ja palveluiden esittelyistä, illat verkostoitumisesta.
Verkostoitumisen tärkeys
Vanha viisaus pelialalla etenkin Suomessa on, että jaetaan avoimesti tietoa ja autetaan kaveria tarvittaessa. Sen vuoksi Nordic Gamen kaltaiset pienemmät messut ovat ensiarvoisen tärkeitä verkostoitumistapahtumia. Osanottajat pääsevät kohtuullisen helposti juttusille eri tahojen kanssa, ja mukaan mahtuu sekä pieniä firmoja että Metan, Googlen ja Unityn kaltaisia jättiläisiä. Konferenssin tunnelma on rento, mikä kutsuu sovittujen tapaamisten lisäksi myös spontaaneihin kohtaamisiin.
Tapaamiset ja verkoston kasvattaminen ovat alalla tärkeässä roolissa, ehkä nyt enemmän kuin koskaan aiemmin; yleensä vahvasti kasvua porskuttava ala on nähnyt tahdin hidastumista parina viime vuotena. Seurauksena on ollut irtisanomisia meillä ja maailmalla. Tosin messuilla useassa puheenvuorossa ja keskustelussa arveltiin vapaan osaamispääoman synnyttävän uusia itsenäisiä pelistudioita.
Tahdin hidastuminen luonnollisesti tarkoittaa, että raha on tiukemmassa ja pelin takana olevan tiimin on osoitettava entistä vahvempaa liiketoimintaosaamista pelinkehitysosaamisen lisäksi. Pelialan osaajia yhdistää usein intohimo alaan, mutta sen lisäksi intohimo omaan osaamisalueeseen. Sen vuoksi uskon, että nopeisiin muutoksiin tottunut ala, jonka ytimeen kuuluu jatkuva kehittäminen ja innovointi, löytää intohimoiset liiketoiminnan kehittäjät vahvistamaan tiimejään.
Ymmärrystä, oppia ja pelien juhlaa
Konferenssin sisältötarjonta heijastelee pelien monimediaista ja interaktiivista luonnetta. Tarjolla on laaja valikoima puheenvuoroja ja työpajoja vaihdellen tuotannosta ja liiketoiminnasta kulttuurin ja representaation ymmärtämiseen peleissä.
Monelle messujen huipentuma on Nordic Game Awards, jossa palkitaan pohjolan parhaimmat pelit. Suomi jatkoi voittokulkuaan: viime vuonna voiton parhaasta pelistä vei Red Stage Entertaimment pelillään Skàbma, tänä vuonna Remedyn Alan Wake 2.
Peliala ja Nordic Game -messut ovat kulkeneet pitkän tien viimeisen 20 vuoden aikana. On innostavaa nähdä mihin esimerkiksi paljon pinnalla oleva tekoäly, alustariippumattomuus ja työkulttuurin kehitys vievät jatkuvasti kehittyvää alaa ja missä ollaan seuraavan 20 vuoden päästä.
Mukana messuilla oli yrityskehityksen asiantuntija Anne Ryynänen BusinessOulusta