Cleantech-yritykset ovat merkittävä osa talouttamme, ja erityisesti Oulun vihreä siirtymä on tärkeä askel kohti kestävämpää tulevaisuutta tarjoten mahdollisuuksia niin yrityksille kuin yksityisillekin. Juuri julkaistu CleantechOulu-portaali edistää jäsenyritystensä vihreää siirtymää, kansainvälistymistä sekä uusien kestävän kehityksen tuotteiden ja palveluiden kehittämistä. Rekisteröitymällä portaaliin yritykset saavat näkyvyyttä, voivat tutustua alueen toimijoihin sekä ottaa suoraan yhteyttä potentiaalisiin yhteistyökumppaneihin.
CleantechOulu-sivusto tarjoaa ajankohtaista ja tärkeää tietoa alkavista projekteista, paikallisista uutisista, tapahtumista sekä koulutuksista. Uutisiin nousee ajankohtaisia yritysuutisia sekä merkittäviä tutkimus- ja hankejulkaisuja, joilla voidaan palvella verkostoa.
Portaalin kehittämisen taustalla vaikuttivat Oulun vihreä siirtymä, kaupunkistrategiassa tavoitteeksi asetettu hiilineutraali Oulu vuoteen 2035 mennessä sekä tarve vahvistaa yritysten, tutkimuslaitosten ja yliopistojen välistä yhteistyötä kestävän kehityksen osalta.
– Portaalia kehitetään jatkuvasti. Tulemme julkaisemaan myös toimialakohtaisia tietopaketteja palvelemaan yrityksiä sekä houkuttelemaan uusia toimijoita alueelle, sanoo asiakkuuspäällikkö Janne Hietaniemi BusinessOulusta.
– Ennen kaikkea pyrimme tuomaan kestävän kehityksen toimijat – yritykset, tutkijat ja julkiset toimijat – yhteen jakamaan tietoa ja rakentamaan verkoston avulla pohjoisen cleantech-yritysten ekosysteemiä.
Alusta kestävän kehityksen toimijoille
Cleantech-yritys on toimija, joka kehittää ja tarjoaa tuotteita, palveluita, prosesseja ja teknologioita, jotka edistävät luonnonvarojen kestävää käyttöä ja vähentävät liiketoiminnan kielteisiä ympäristövaikutuksia. Tällaisia yrityksiä löytyy monilta eri aloilta, kuten kierrätys ja jätehuolto, uusiutuva energia, energiatehokkuus, kestävät liikenneratkaisut ja ympäristöystävälliset biomateriaalit.
CleantechOulu-portaali rakentaa yhteistä ekosysteemiä tuomalla kestävän kehityksen toimijat yhden alustan alle yli toimialarajojen.
– Oulu on erinomainen paikka vetyliiketoiminnalle, sillä täältä löytyy monia sopivia teollisuusalueita sekä puhdasta sähköä ja vettä. Oulussa on myös ammattitaitoista työvoimaa ja laadukasta vedyn ja uusiutuvan energian tutkimusta. Meiltä löytyy erinomaiset mahdollisuudet rakentaa vetypohjaista teollisuutta, Hietaniemi muistuttaa.
Oulun kaupunki suunnittelee toteuttavansa Pyyryväisten alueelle laajan vihreän siirtymän teollisuusalueen, jonne tulevaisuudessa sijoittuisi teollisuutta ja joka toteuttaa Suomen vihreää siirtymä. Suunnittelu sisältää myös uusien tie- ja ratayhteyksien, 400 kilovoltin voimajohdon sekä mahdollisen vetyputken rakentamisen alueelle. Oulun Energia ja P2X Solutions ilmoittivat yhdessä suunnitelmasta rakentaa Laanilaan suuri vetylaitos. Tavoitteena on aloittaa vedyn ja sähköpolttoaineiden tuotanto tehtaalla aikaisintaan vuonna 2028.
Vetyteknologiaan liittyvää kehitystä tehdään myös Oulun satama-alueella Oritkarissa. Satama-alueesta tulee vetytalouden keskittymä, jonka tonttien suunnitteluvarausten valmistelu aloitettiin huhtikuussa 2024. Alueelle valmistellaan kemianteollisuuden T/kem-asemakaavaa. Oulun Sataman alue tarjoaa lähes 150 hehtaaria vihreän teollisuuden investointialustaa H2-tuotantoon ja -jalostukseen. Lisäksi kaasuyhtiö Gasgridin suunnitelmat vetyputkihankkeesta etenevät, ja Pohjois-Pohjanmaan runkoputkelle on tällä hetkellä kolme eri reittivaihtoehtoa.
Yhdessä meissä on enemmän voimaa – liity osaksi pohjoisen vihreää aaltoa ja rekisteröidy mukaan!
Lisätietoja:
Janne Hietaniemi
asiakkuuspäällikkö, cleantech ja teollisuus
040 649 1211
janne.hietaniemi@businessoulu.com
Päivi Lehto
toimialakoordinaattori, cleantech ja teollisuus
040 759 5093
paivi.lehto@businessoulu.com