Oulun kaupunki on valmistellut maa-alueiden varaamista kolmea uutta vedyn tuotanto- ja jalostuslaitosta varten. Kaupungin tavoitteena on edistää aktiivisesti vihreän siirtymän investointien toteutumista alueelleen. Kolmen uuden vedyntuotantolaitoksen suunnittelun edistäminen tukee vetytalouden kasvua ja Oulun paikallisen vetyinfrastruktuurin kehitystä.
Yhdyskuntalauta käsittelee Pyyryväisen alueelle tehtäviä suunnitteluvarauksia kokouksessaan 8. huhtikuuta 2025. Alue on lähes rakentamaton, jopa 800 hehtaarin laajuinen suurteollisuusalue alle 10 kilometrin päässä Oulun keskustasta, Välikylän teollisuusalueen vieressä. Yritysten aluetarpeet vaihtelevat 15 hehtaarista 41 hehtaariin.
Laitoksissa tuotettaisiin vetyä ja vedystä jalostettavia synteettisiä polttoaineita sekä paikalliseen käyttöön että muualle vietäväksi uuden, aina Keski-Eurooppaan ylettyvän vetyputkiston ja Oulun sataman kautta. Vety valmistettaan vedestä elektrolyysillä päästöttömästi käyttäen tuuli- ja muuta mahdollista uusiutuvaa sähköä. Vedyn jalosteet, kuten kestävä lentopolttoaine (E-SAF) valmistetaan vedystä ja biogeenisestä hiilidioksidista.
Aiemmin tänä talvena Oulun kaupunki ja ranskalainen Verso Energy allekirjoittivat sopimuksen, joka tähtää vedynjalostuslaitoksen rakentamiseen Oulun Oritkariin, sataman lähelle. Lisäksi Oulun Energia suunnittelee vedyn tuotantolaitoksen rakentamista Laanilaan.
Mukana kansainvälisiä yrityksiä
Energiequelle Oy:n hankkeen ensimmäisessä vaiheessa rakennettaisiin enintään viiden megawatin (MW) vedyntuotantolaitos ja vetypolttoaineen tankkausasema linja-autoja ja muita raskaita ajoneuvoja varten. Seuraavassa vaiheessa vedyntuotantolaitoksen kapasiteettia kasvatettaisiin 10–50 MW:lla ja vedyn vienti aloitettaisiin myös muualle. Kolmannessa vaiheessa tuotantoa kasvatettaisiin edelleen 100–500 MW:n lisäkapasiteetilla. Toisen ja kolmannen vaiheen lopullinen suuruus riippuu markkinatilanteesta ja Pyyryväiseen saatavasta infrastruktuurista.
Energiequellen arvion mukaan ensimmäisen vaiheen valmistuttua työllisyysvaikutus olisi noin 10 työpaikkaa laitoksen käytössä, huollossa, hallinnossa ja tukitoimissa. Toisen ja kolmannen vaiheen työllisyysvaikutukset olisivat tätä merkittävästi suuremmat. Vaiheet valmistuisivat vuosien 2028 ja 2033 välillä. Energiequelle Oy:n emoyhtiö on saksalainen Energiequelle GmbH.
ABO Energy Suomi Oy:n suunnitteleman vedyntuotantolaitoksen koko olisi enintään 600 MW. Toteutus tapahtuisi 2–3 vaiheessa, jos hanke etenee. Yhtiö selvittää vedyn tuotannon lisäksi mahdollisuuksia myös osittaiseen vedystä valmistettavan metanolin sekä kestävän lentopolttoaineen eli E-SAFin tuotannolle, minkä toteuttaminen riippuu biogeenisen hiilidioksidin saatavuudesta. ABO Energy tarjoaisi syntyvää hukkalämpöä käytettäväksi Oulun seudulla kaukolämpönä. Ensimmäisen vaiheen käyttöönotto voisi olla vuosien 2034–2036 tienoilla. Jos vetytuotantolaitos toteutuisi, se voisi työllistää vähintään 50–80 henkilöä riippuen vetylaitoksen lopullisesta koosta. ABO Energy Suomi Oy:n emoyhtiö on saksalainen ABO Energy.
Lisäksi kolmas yritys suunnittelee alueelle noin 400 MW elektrolyysikapasiteettiä vedyn tuotantoon. Laitoksen ensimmäisen vaiheen käyttöönotto on alustavasti suunniteltu olevan vuonna 2030. Hankkeen työllisyysvaikutuksen yhtiö arvioi olevan noin 150–300 henkilöä, kun laitos on kokonaisuudessaan käytössä.

Oulussa on vihreän siirtymän hankkeita vireillä Oritkarissa, Laanilassa ja Pyyryväisessä.
Lisätietoja:
Oulun kaupunki, kaupungingeodeetti Veikko Lehtinen 044 703 2612 veikko.lehtinen@ouka.fi
BusinessOulu, asiakkuuspäällikkö Janne Hietaniemi 040 649 1211 janne.hietaniemi@businessoulu.com
Energiequelle Oy, liiketoiminnan kehitysjohtaja Karl Schultheis 050 452 2215 schultheis@energiequelle.fi
ABO Energy Suomi Oy, hankekehitysjohtaja Amanda Cardwell 050 593 7802
amanda.cardwell@aboenergy.fi
Lisätietoja yrityksistä
Energiequelle
Energiequelle on aktiivinen kansainvälinen energia-alan toimija vuodesta 1997. Yhtiö suunnittelee, rakentaa ja operoi tuulivoimaa, aurinkovoimaa ja biokaasulaitoksia sekä sähköasemia, P2X-hankkeita ja energianvarastointijärjestelmiä. Energiequelle toimii tällä hetkellä Saksassa, Ranskassa, Suomessa, Puolassa, Kreikassa sekä Etelä-Afrikassa. Suomessa yhtiön toimipisteet sijaitsevat Helsingissä ja Vaasassa, mutta toiminta kattaa koko maan. Energiequelle konsernissa työskentelee yhteensä yli 600 työntekijää ja se on toteuttanut yli 850 voimalaitosta, joiden yhteenlaskettu kapasiteetti on yli 1 700 MW. Energiequelle lukeutuu alansa johtaviin yhtiöihin. Yhtiö on toteuttanut Pyyryväisen suunnitelmia vastaavan konseptin yhteistyössä muiden vetytalouden toimijoiden kanssa Bremerhavenissa Saksassa, minkä avajaisissa helmikuussa vieraili Saksan liittokansleri Olaf Scholz.
ABO Energy -konserni
ABO Energy on perustettu Saksassa 1996. Konserni toimii 16 maassa ja työllistää yli 1400 työntekijää. Konsernin liikevaihto v. 2024 oli 446 miljoonaa euroa ja liiketulos 25,6 miljoonaa euroa. Vetyhankekehitystä heillä on seitsemässä maassa Euroopassa, Latinalaisessa Amerikassa ja Afrikassa. Hünfeld-Michelsrombachin vetytankkausasema Saksassa on konsernin ensimmäinen rakentamiseen edennyt vetyhanke. Tankkausasema tulee olemaan valmis käyttöönottoon kevään 2025 aikana. Yhtiön nimi juontaa juurensa perustajien Jochen Ahnin ja Matthias Bockholtin nimikirjaimista. Perustajat perheineen ovat edelleen yhtiön pääomistajia.