Oulun kaupunki ja ranskalainen Verso Energy ovat allekirjoittaneet yhteistoimintasopimuksen, jonka tavoitteena on rakentaa Ouluun vedynjalostuslaitos, joka tuottaa vuodessa 80 000 tonnia synteettisesti tuotettua lentopolttoainetta eli eSAF:ia. Laitoksen kustannusarvio on 1,4 miljardia euroa ja laitos tulisi työllistämään Verso Energyn mukaan 250 henkilöä.
Yhteistoimintasopimuksen myötä Oulu vahvistaa asemaansa vetytalouden keskittymänä, sillä Verso Energyn Oritkariin, Oulun satama-alueelle suunnittelema laitos on kapasiteetiltaan toistaiseksi Pohjois-Suomen suurin vedynjalostukseen suunniteltu laitos. Yhteistoimintasopimus on voimassa vuoden 2026 loppuun.
Verso Energyn toimitusjohtaja Antoine Huard totesi Northern Power -tapahtumassa, että Oululla on kaikki, mitä tarvitaan päästöttömän lentopolttoaineen valmistukseen ympäristöystävällisellä tavalla.
– Suomi on erittäin houkutteleva maa eSAF-tuotannolle, ja Oulun alueella on kaikki edellytykset olla erittäin kilpailukykyinen kohde Euroopassa. Olemme erittäin otettuja Oulun meille osoittamasta luottamuksesta. Yhteistyö Oulun kaupungin ja Oulun Sataman kanssa on ollut ratkaisevaa hankkeen kehitykselle. Hankkeemme tarjoaa Suomelle mahdollisuuden osoittaa, että työpaikkojen luominen, teollistuminen ja kestävä kehitys voivat kulkea käsi kädessä, Huard toteaa.
Verso Energyllä on Ranskassa useita kehittämisvaiheessa olevia vety- ja synteettisten polttoaineiden jalostustehtaita. Ouluun suunniteltu vedynjalostuslaitos on yhtiön ensimmäinen hanke Ranskan ulkopuolella. Verso Energyn synteettisten polttoaineiden tuotanto perustuu uusiutuvalla energialla tuotettuun vihreään vetyyn ja biogeeniseen hiilidioksidiin, jota otetaan talteen vetylaitoksen läheisyydessä olevista paperi- ja sellutehtaista. Yritys tarjoaa synteettisiä polttoaineita käytettäväksi lentokoneissa ja laivoissa.
Tästä vuodesta alkaen EU:n suurimmilla lentokentillä tankattavaan polttoaineeseen on sekoitettava kaksi prosenttia uusiutuvaa lentopolttoainetta eli SAF-polttoainetta. Tällä hetkellä Suomessa ole vielä yhtään SAF-polttoaineen tuotantolaitosta.
Yhteistoimintasopimus valmistaa kohti lopullista investointipäätöstä
Yhteistoimintasopimuksen allekirjoittaminen merkitsee sitä, että Oulun kaupunki jatkaa Oritkarin sataman vihreän siirtymän teollisuusalueen asemakaavan valmistelua ja yhteistyössä sovitetaan yhteen Verso Energyn ja Oulun kaupungin tarpeet ja tavoitteet.
Verso Energy vastaa tulevaa tonttiaan koskevista selvityksistä, suunnitelmista ja luvista. Sopimuksen myötä Verso Energy pääsee suunnittelemaan tontinkäyttöä ja käynnistämään ympäristövaikutusten arvioinnin sekä mahdollisten kemikaali- ja vesilupien hakemisen muilta viranomaisilta. Myös rakennuslupahakemuksen valmistelu voidaan aloittaa kaavaprosessin rinnalla.
Ouluun kaupunkiympäristöjohtaja Marko Kilpeläisen mukaan Suomen vahvuus vihreän siirtymän investointien houkuttelussa on sujuvassa yhteistyössä.
– Suomessa kaavaprosessia voidaan kuljettaa rinnakkain yrityksen hankesuunnittelun kanssa. Tässä olemme joustavampia muihin maihin verrattuna. Vihreän siirtymän teollisuushankkeiden vaatimat investoinnit ovat mittaluokaltaan niin isoja, että tällainen asteittainen sitoutuminen sujuvoittaa hankkeiden viemistä kohti lopullista investointipäätöstä, Kilpeläinen sanoo.
Verso Energyn hankkeen suunnitteluun osallistuvat Oulun kaupungin kaavoituksen ja rakennusvalvonnan lisäksi elinkeinoliikelaitos BusinessOulu, Oulun Energia, Oulun Satama ja Oulun Vesi. Yhteistyötä tehdään myös valtion lupaviranomaisten kanssa.
Kynnysinvestoinneista sovitaan tarkemmin
Yhteistoimintasopimus on voimassa vuoden 2026 loppuun. Yhteistoimintasopimuksen voimassaolon aikana molemmat osapuolet ovat sitoutuneet edistämään hanketta kohti seuraavaa vaihetta, toteuttamissopimusta. Toteuttamissopimuksessa sovitaan esimerkiksi kynnysinvestoinneista ja vastuunjaosta.
– Olen iloinen, että Verso Energyn hanke on edennyt tähän asti näin sujuvasti. Tämä myös osoittaa, että Oululla on aidosti tarjottavaa vihreässä siirtymässä. Kaupunkina luomme edellytykset sille, että yritykset voivat tänne investoida. Haluan kiittää kaupungin asiantuntijoita tähän mennessä tehdystä työstä sekä Business Finlandia ensikontaktin luomisesta Verso Energyn kanssa, Oulun kaupunginjohtaja Ari Alatossava toteaa.
– Verso Energyn hankkeen ja asemakaavan valmistelun edetessä tulemme sopimaan yksityiskohtaisemmin, miten alueen maanrakennustöiden ja alueen sähköistämisen kustannukset jakautuvat kaupungin ja toimijan välillä, mutta iso kuva yhteistyölle on sopimuksen myötä seuraavalle kahdelle vuodelle selvä, hän jatkaa.
Yhteistoimintasopimus sinetöitiin Verso Energyn ja Oulun kaupungin kesken Northern Power -tapahtumassa, jossa Ouluun oli kokoontunut 450 vetyalan ammattilaista. Tapahtumassa Verso Energy ja Oulun Satama allekirjoittivat myös oman yhteistyösopimuksensa.
Mediayhteyshenkilöt ja haastattelupyynnöt:
VERSO ENERGY: Stéphanie Lefebvre-Oustry, slefebvre@aromates.fr +33 6 11 47 48 83
Oulun kaupunki: kaupunkiympäristöjohtaja Marko Kilpeläinen, marko.kilpelainen@ouka.fi, 040 5133650
BusinessOulu: asiakkuuspäällikkö Janne Hietaniemi, janne.hietaniemi@businessoulu.com, 040 649 1211
Hankkeen taustat ja aikaisemmat tiedotteet
2023:
Oritkarin sataman vihreän siirtymän teollisuusalueen kaavamuutos käynnistyi Oulun kaupungin aloitteesta. Asemakaavahankkeen tavoitteena on satama-alueen asemakaavan päivittäminen vastaamaan Oulun Sataman tulevaa toimintaa sekä teollisuustonttien ja infrayhteyksien osoittaminen vihreän siirtymän teollisuushankkeiden mahdollistamiseksi sataman yhteyteen.
2024:
14. helmikuuta Oulun kaupunki julkistaa Northern Power -tapahtumassa hakumenettelyn sopivimman vihreän siirtymän toimijan (”the most suitable green transition operator”) löytämiseksi Oritkariin. Business Finland auttoi luomaan ensikontakteja potentiaalisiin toimijoihin, ml. Verso Energyyn.
2.5.–3.7. ilmoittautumismenettely auki. 10 toimijaa jättää hakemuksen määräaikana.
09/2024: arviointimenettely, jossa kaupunki tekee kriteeristöön perustuvan valinnan konsulttitoimisto AFRY:n valmisteleman raportin sekä lisähaastattelujen pohjalta. Arviointikriteereissä painotettiin: toimijan suunnitelmien toteutettavuus alueella, soveltuvuus Oulun sataman läheisyydessä sijaitsevalle alueelle, Oulun kaupungin strategisten tavoitteiden tukeminen sekä kestävyys.
26.11. Verso Energy suunnittelee vetytehdasta Ouluun | Oulun kaupunki
Miten sopimuskaavaprosessi etenee Oulun kaupungissa?
Suunnitteluvaraus (yhteistyön aluksi): kaupunki katsoo hakijan sopivaksi yhteistyötahoksi, jonka toimintaa alueelle halutaan mahdollistaa. Määrätty maa-alue varataan alustavasti hakijan suunnitelmille.
Yhteistoimintasopimus (kaavoituksen aluksi): kaavoituksen aikaisista asioista sopiminen ja aluevarauksen vahvistaminen.
Toteuttamissopimus (ennen kaavan hyväksymistä): kaavan voimaantulon jälkeisistä asioista ja toteuttamiskustannuksista sopiminen.
Vuokrasopimus (ennen rakennusluvan myöntämistä): maanhallinnan ja siihen liittyvien oikeuksien ja vastuiden siirtyminen kaavan tultua voimaan.
Mitä on eSAF?
Synteettinen polttoaine valmistetaan uusiutuvasta vedystä ja hiilidioksidista, jota voidaan ottaa talteen tehtaiden päästöistä tai ilmasta. Vety tuotetaan elektrolyysillä käyttäen uusiutuvaa energiaa, kuten tuuli-, aurinko- ja vesivoimaa. Polttoaine syntyy yhdistämällä vety ja hiili, tarjoten kestävän vaihtoehdon fossiilisille lentopolttoaineille.
Vuoden 2025 alusta alkaen EU:n suurimmilla lentokentillä tankattavaan polttoaineeseen on sekoitettava kaksi prosenttia uusiutuvaa lentopolttoainetta eli SAF-polttoainetta.
Kansanvälinen ilmakuljetusliitto IATA arvioi, että 2025 SAF-tuotannon odotetaan nousevan 2,1 miljoonaan tonniin (2,7 miljardiin litraan), mikä vastaa 0,7 % maailmanlaajuisesta suihkupolttoaineen tuotannosta ja 13 % uusiutuvan polttoaineen kokonaiskapasiteetista.
Euroopassa, erityisesti Norjassa, Ruotsissa, Ranskassa ja Saksassa on julkaistu yli 40 teollisuusprojektia, joissa tutkitaan synteettisen lentopolttoaineen tuotannon aloittamista.