Tuntuuko työn saanti vaikealta tai onko edellisestä työsuhteestasi kulunut jo pidemmän aikaa? Tilanteeseen voit saada apua esimerkiksi työkokeilusta tai työhönvalmennuksesta.
-
Ammatinvalinta- ja uravaihtoehtojen selvittämiseksi voit tutustua työelämään työkokeilun avulla. Työkokeilulla voidaan myös tukea paluutasi työelämään pitkän poissaolon jälkeen.
Työkokeilu ei ole työsuhde, eikä siitä aiheudu järjestäjälle kustannuksia. Työkokeilun aikana olet oikeutettu samaan työttömyysturvaan kuin työttömänä.
Voit osallistua työkokeiluun esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:
- Sinulta puuttuu ammatillinen koulutus.
- Sinun on vaihdettava alaa terveydellisten syiden tai työmarkkinoiden rakennemuutoksen takia.
- Olet ollut pitkään poissa työmarkkinoilta joko pitkittyneen työttömyyden tai esimerkiksi perhevapaiden vuoksi.
- Harkitset yrittäjyyttä ja haluat selvittää kiinnostustasi ja soveltuvuuttasi yrittäjäksi.
-
Jos tarvitset henkilökohtaista apua ja neuvontaa työnhakuun tai opiskelualan valintaan, työhönvalmennus on sinulle sopiva palvelu. Työhönvalmennus räätälöidään tarpeidesi mukaan. Valmentajan ohjauksessa löydät ja tuot esille osaamisesi ja vahvuutesi työmarkkinoilla.
Työhönvalmentajalta saat käytännönläheistä tukea silloin, kun etsit sopivaa työpaikkaa. Hän voi auttaa sinua myös työsuhteen solmimisessa ja alkuun työpaikalla.
Voit osallistua työhönvalmennukseen, kun olet työnhakija-asiakkaana ja keskustellut osallistumisesta valmennukseen omavalmentajasi kanssa.
-
Oulun TYMin (työllistymisen monialainen edistäminen) kautta pääset julkisiin työvoima-, sosiaali-, terveys- ja kuntoutuspalveluihin palvelutarpeesi mukaisesti. Palveluilla edistetään pitkään työttömänä olleiden oululaisten työllistymistä, elämänhallintaa, työkyvyn ylläpitoa ja kuntoutumista.
Työllisyyspalveluiden, hyvinvointialueen tai Kelan asiantuntija arvioi kanssasi palvelutarpeesi ja ohjaa sinut Oulun TYMin asiakkaaksi, jos tarvitset sekä työvoimaviranomaisen, hyvinvointialueen että Kelan palveluja ja näiden palvelujen yhteensovittamista.