Työn Taitajien Innovaatioleiri keräsi yhteen yli 60 lukiolaista opettajineen Limingasta, Muhokselta ja Oulunsalosta ratkomaan ajankohtaista haastetta: miten kestävyydestä rakennetaan liiketoimintaa? Leirin tavoitteena oli vahvistaa nuorten työelämätaitoja, yhteistyökykyä ja luovaa ongelmanratkaisua.
Päivä käynnistyi bio- ja kiertotalouden asiantuntija Sanna Taskilan inspiroivalla puheenvuorolla, jossa hän kertoi kestävyyden innovaatioista ja yrityksistä, joita hän on ollut kehittämässä ja perustamassa. Taskila jakoi esimerkkejä omasta työstään innostaakseen nuoria kehittämään omia ideoitaan. Hän halusi välittää nuorille ajatuksen, että isoja asioita voi tapahtua, kun monenlaista osaamista yhdistetään.
Puheenvuorossa avattiin myös laajemmin kestävyyden merkitystä tulevaisuuden työelämässä.
–Kestävyysajattelu on tänään aivan samalla viivalla kuin vaikkapa tekoälyosaaminen. Se tulee olemaan olennainen taito jokaisella alalla, Taskila korosti.
Jussi Tomberg puolestaan rohkaisi nuoria suhtautumaan kestävyyskysymyksiin toivon ja innostuksen kautta. Hän halusi puheenvuorossaan korostaa, että ilmastoahdistuksen sijaan kestävyys voidaan nähdä mahdollisuutena muuttaa maailmaa.

Uskallusta, oivalluksia ja onnistumisia
Päivän aikana syntyi luovia ratkaisuja ja uusia kohtaamisia, kun lukiolaiset heittäytyivät mukaan innovaatioleirin tunnelmaan. Leirin alussa lukiolaiset menivät sekatiimeihin, joissa työskentely tapahtui ilman tuttuja koulukavereita. Aluksi oli havaittavissa, että osa oppilaista jännitti uuteen ryhmään astumista. Päivän edetessä opettajat saivat kuitenkin iloita siitä, kuinka nuoret lämpenivät toisilleen, ryhmäytyivät ja alkoivat toimia aidosti tiiminä.
–On aina ilo huomata, kuinka hienosti tiimityöskentely sujuu, vaikka oppilaat eivät tunne toisiaan. Suurin anti oppilaille on kokemus oikeasta tiimityöskentelystä, jossa he oppivat, että heillä on taitoja onnistua myös vieraassa porukassa, kommentoi jo kolme kertaa innovaatioleirille osallistunut Muhoksen lukion opettaja Kaisa Jaako.
Myös oppilailta tuli kiitosta ryhmien toimivuudesta ja mahdollisuudesta tutustua uusiin ihmisiin.

Ideoita, jotka kantavat tulevaisuuteen
Ensimmäisessä työskentelyjaksossa tiimit tutustuivat kestävyyshaasteeseen ja aloittivat ideoinnin ripeästi. Ideoita jalostettiin eteenpäin idean kirkastamisella, validoinnilla ja ratkaisun hiomisella. Lounaan jälkeen tiimit viimeistelivät posterinsa ja valmistautuivat hissipuheisiinsa.
Nuoret tarttuivat rohkeasti sekä ympäristön kestävyyteen että sosiaalisen kestävyyden teemoihin. Päivän aikana syntyi ideoita muun muassa sovelluksesta käytettyjen tavaroiden vaihtamiseen ja hävikkiruoan hyödyntämiseen kotitalouksissa. Tiimit ideoivat myös jakamistalouteen perustuvia ratkaisuja, joilla vanhukset saavat palveluita ja eri taustoista tulevien nuorten liikuntamahdollisuuksia edistetään, käytettyjen oppikirjojen vuokrauspalvelu sekä yhteisasumismalli ikäihmisten yksinäisyyden ehkäisyyn.
Päivän huipennuksena tiimit esittelivät ideansa näyttelykävelyssä, jossa opettajat ja mentorit kiersivät posteripisteillä esittämässä kysymyksiä ja tarjoamassa sparrausta. BusinessOululta mukana mentoroimassa olivat Tiina Haapaniemi sekä Hanna Palmroos. Jaetut oivallukset, palaute ja kannustus loivat innostuneen päätöksen päivälle.
Oppimista, joka tuntuu
Innovaatioleiri ei ole pelkästään ideointipäivä, vaan monipuolinen oppimiskokemus, jossa yhdistyvät luovuus, tiimityö ja työelämätaitojen harjoittelu. Päivä tarjoaa nuorille mahdollisuuden kohdata uusia ihmisiä, kehittää itsevarmuuttaan ja huomata omat kykynsä uudessa ympäristössä. Leirin ilmapiiri kannustaa rohkeuteen, kokeiluun ja oppimiseen – virheidenkin kautta. Nuoret kokivat tarvinneensa leirillä eniten esiintymistaitoja, luovuutta ja rohkeutta.
–Lukiolaisille innovaatioleiri on haastava paikka – edessä on yhtäkkiä uusia kasvoja ja yhteistyöhön lähdetään tuntemattomien kanssa. Innovoinnin ohella päivä on ennen kaikkea tilaisuus harjoitella toimintaa työelämässä – vuorovaikutustaitoja, esiintymistä ja toimintaa osana tiimiä, kommentoi Ville Saviluoto Oulun kaupungilta.
Työn Taitajien järjestämä Innovaatioleiri toimii siltana työelämään. Se tuo koulun ulkopuolisen maailman nuorten ulottuville ja avaa näkymiä tulevaisuuden mahdollisuuksiin. Yhdessä tekeminen ja jaetut onnistumiset jäävät mieleen – ja voivat parhaimmillaan vaikuttaa siihen, millaisia polkuja nuori tulevaisuudessa lähtee kulkemaan.