Kerran lukuvuodessa järjestettävässä Päivä Taitajana -työnvarjostuspäivässä nuorilla oli jälleen mahdollisuus tutustua eri toimialojen yrityksiin sekä Oulun kaupunkiin ja Oulun ammattikorkeakouluun työnantajina.
Päivän tavoitteena on tuoda Oulun yritykset ja organisaatiot paitsi tutuiksi nuorille, myös mahdollistaa nuorille varjostettavan työntekijän työn seuraaminen sekä osallistuminen itse työtehtävien tekemiseen. Elektrobit Automotivella varjostaneet pääsivät päivän päätteeksi ideoimaan tulevaisuuden auton. Ideoinnissa he hyödynsivät päivän kuluessa saamiaan oppeja, ja näin syntyi ”Auto jokaiselle” eli itseohjautuva kyberturvallinen auto, joka mm. lukitsee varkaan sisäänsä ja ajaa lähimmälle poliisiasemalle. Tiimityön tulokset esitteli Matias Sortti Haukiputaan koulusta.
Nallikari Seasidessa varjostaneet yhdeksäsluokkalaiset Milla Merkkiniemi (Kaukovainion koulu) ja Salli Leivonen (Oulu International School) kertoivat päässeensä tutustumaan Nallikariin alueena, olleensa vastaanotossa asiakaspalvelijan kanssa sekä saaneensa tietoa siitä, miten kiertotalous ja hiiliviisaus toteutuvat Nallikarissa käytännössä. Pitkään Työn Taitajissa vaikuttanut MediaTek tarjosi mahdollisuuden varjostaa sekä koodaamiseen että henkilöstöhallinnon tehtäviin liittyen.
Ravintola 1Bar tutustutti nuoret yrittäjyyteen. Työtehtävät oli rakennettu monipuolisesti inventaariosta markkinoinnin design sprintiin. Päivän kieli oli englanti.
– Työnvarjostus tarjoaa nuorelle konkreettisen kosketuksen työelämään. Pidän tätä toimintamallia erittäin merkityksellisenä heille. Työyhteisöihin ja yrityksiin ei myöskään lähdetä parhaan kaverin kanssa, vaan Työn Taitajat sekoittaa eri koulujen oppilaita ja näin nuori kohtaa ihan uusia ihmisiä, joiden kanssa päivän mittaan tehdään erilaisia työtehtäviä kuten aidossa työelämässäkin usein on, kommentoi 1Barin yrittäjä Pekka Paurola.
Osuuskauppa Arina oli tällä kertaa mukana kahden yksikön voimin. Varjostajia oli sekä S-Market Kaakkurissa että Original Sokos Hotel Arinan kokousosastolla. Oppilaat pääsivät päivän aikana tutustumaan niin päivittäistavarakaupan arkeen kuin vastaanottamaan kokousvieraita Kauppakeskus Valkean neljänteen kerrokseen. Oulun kaupungilla varjostaja pääsi syventymään sivistyspalveluiden hallintoon sekä tukitoimia lukioon kehittävään hankkeeseen. Vastaavasti Oulun ammattikorkeakoululla varjostaneet pääsivät tutustumaan Digitali-hankkeen kautta tekoälyn hyödyntämiseen liiketoiminnassa ja markkinoinnissa. Päivä tarjosi näin näkymiä niin työelämän nykyisyyteen kuin tulevaisuuteenkin.
Uusia käsitteitä, laitteita ja digitaalisia työkaluja
Työnvarjostus koetaan sekä osallistuvien nuorten että mukana olleiden työnantajaorganisaatioiden antaman palautteen perusteella erittäin merkitykselliseksi. Nuoret kokivat oppineensa päivän aikana uusia käsitteitä sekä pääsivät tutustumaan erilaisiin laitteisiin ja digitaalisiin työkaluihin. Yritykset kokevat saavansa nuorilta uusia ajatuksia, ja nuoria luonnehdittiin yleisesi aktiivisiksi ja sanavalmiiksi. Molemmat osapuolet nostivat esille hyvät keskustelut.
Uusia mukaan toivottuja tahoja olivat mm. tutkimuskeskukset, terveydenhuoltoalan yritykset ja arkkitehtitoimistot. Jo aiemmin mukana olleiden kahviloiden paluuta toivottiin myös. Tapahtuma järjestetään seuraavan kerran loppusyksystä 2025.
Lisätiedot
Reeta Räisänen
asiantuntija, Työn taitajat, CRM
046 920 5513
reeta.raisanen@businessoulu.com
Tiina Haapaniemi
asiantuntija, Työn Taitajat, osaamisen varmistaminen ja yritys-oppilaitosyhteistyö
050 302 3196
tiina.haapaniemi@businessoulu.com
Ville Saviluoto
kehittäjäopettaja, yrittäjyyskasvatus ja työelämätaidot
040 351 1900
ville.saviluoto@ouka.fi