Rollyy Oy demonstroi OIA Olkkarissa sähköajoneuvojen latausta robotin avulla

Rollyyn David Vasquez, Syed Jawad Akhtar ja Juha Kela pitivät OIA Olkkarissa livedemonstraation sähköajoneuvojen lataamisesta robotin avulla.

Julkaistu:

Vuoden 2024 viimeinen OIA Olkkari järjestettiin Technopolis Ydinkeskustan tiloissa torstaina 12.12. Tilaisuudessa päästiin kuulemaan uusimmista innovaatioista teknologiaan ja kestävään kehitykseen liittyen. Esillä olivatkin erityisesti robotiikkaan, digitalisaatioon ja kiertotalouteen liittyvät innovaatiot, kuten OSAOn kestävän kehityksen digikampus, SmartCity-ratkaisut sekä robottien ja äly­tek­no­lo­gian hyödyntäminen sosi­aa­li- ja ter­vey­sa­lal­la.

Mukana oli myös yrityksiä, opiskelijoita ja näytteilleasettajia. Esillä oli tietoa esimerkiksi Kou­lu­tus­kun­tayh­ty­mä OSAOn, Oulun yli­opis­ton ja Oulun Ammat­ti­kor­kea­kou­lun VISIOK-hankekokonaisuuteen investoitavasta vetyrekasta. BusinessOulun Automotive and Circular Economy Clusters (ACE Clusters) -hankkeen rahoittama Oulun Kiertotalousklusteri puolestaan tukee yri­tyk­siä siir­ty­mi­ses­sä kes­tä­vään ja tuot­ta­vaan kier­to­ta­lou­den talous­mal­liin. Tärkeimpinä toimenpiteinä klusterin puheenvuorossa esiin nousivat ennakointi ja yhteistyö.

Rollyy kehittää sähköajoneuvojen latausrobotteja

Yksi Olkkarissa mukana olleista yrityksistä oli sähköajoneuvojen latausrobotteja kehittävä Rollyy Oy. Rollyy on oululainen, monikulttuurisesta tiimistä koostuva yritys, jonka tavoitteena on tehdä sähköajoneuvojen pysäköinnistä ja lataamisesta aiempaa helpompaa, halvempaa ja ympäristöystävällisempää autonomisen latausrobotin avulla.

– Ideamme on, että energia tuodaan asiakkaan luo, eikä kiinteiden latauspisteiden rakentamiselle ole tarvetta, kertoo Rollyyn toimitusjohtaja David Vasquez.

Vastaava konsepti on tuttu esimerkiksi ruokaroboteista, jotka tuovat ostokset kotiovelle. Tässä tapauksessa ruoan sijaan toimitetaan energiaa. Kun asiakas varaa etukäteen sovelluksella parkkipaikan parkkihallista, hän voi samalla varata latausrobotin, joka tulee valmiiksi kyseiselle paikalle. Systeemi säästää aikaa niin parkkipaikan etsimisen kuin lataamisenkin suhteen. Autonomisen latausrobotin avulla ajoneuvon lataus onnistuu nopeasti ja helposti pysäköinnin yhteydessä.

Rollyyn innovaatiojohtaja Juha Kela lisää, että latausrobotti on joustava ratkaisu latauksen lisäksi pysäköinnin suhteen. Parkkipaikkoja on olemassa tällä hetkellä rajatusti, eikä latauspisteitä sähköajoneuvoja kohden löydy tarpeeksi.

– Ratkaisu on myös kestävämpi kuin kiinteiden latauspisteiden rakentaminen, joka sitoo enemmän työvoimaa ja resursseja, ja tuottaa enemmän päästöjä. Tavoitteenamme on tehdä autonomisesta latausrobotista täysin suomalaisvalmisteinen ja vähentää päästöt nollaan.

Parkkipaikan ja latausrobotin varaaminen tapahtuu sovelluksen kautta.

Ensimmäinen yhteistyökumppani löydettiin Oulusta

Latausrobotin kehitys alkoi neljä vuotta sitten, kun Vasquez tiimeineen teki erilaisia kokeiluja 5G-teknologian parissa. He myös ottivat osaa pitchauskilpailuun ja etsivät potentiaalisia sijoittajia idealleen. Lopulta he löysivät Oulusta toimijan, joka oli kiinnostunut heidän ratkaisustaan. Se toimi eteenpäin vievänä ponnahduslautana myös muille asiakkuuksille.

– Oulun jälkeen aloimme löytää paljon asiakkaita myös muualta Suomesta, sekä yhteistyökumppaneita Euroopasta. Tällä hetkellä meillä on yhteistyökumppanuuksia muun muassa Alankomaissa, Portugalissa ja Espanjassa, kertoo Vasquez.

Rollyyn toimipaikka on kuitenkin Oulu. Kela toteaa yhteistyömahdollisuuksien olevan Oulussa loistavat.

– Olemme päässeet tekemään hyvää yhteistyötä täällä, sekä saaneet paljon apua esimerkiksi liiketoimintasuunnitelman kehittämiseen.

Rollyy tekeekin paljon yhteistyötä Oulun yliopiston sekä oululaisten yritysten, kuten Probot Oy:n, kanssa. Tällä hetkellä Rollyyssä etsitään rahoitusmahdollisuuksia sekä yhteistyökumppaneita pilotointien toteuttamiseen.

– Haemme uusia innovaatiokumppaneita esimerkiksi paikallisten pysäköintifirmojen, latausoperaattoreiden ja kuntien taholta. Latausrobotti on valmis pilottivaiheeseen, ja pyrkimyksenämme on päästä toteuttamaan niitä yhteistyössä paikallisten tahojen kanssa. Tavoitteenamme on käynnistää pilotointi vuoden 2025 aikana.

Ensimmäinen pilotti autonomiselle latausrobotille tarjoutui kuitenkin jo 12.12. OIA Olkkarissa: Vasquez ja Kela pitivät Technopoliksen parkkihallissa Pohjoismaiden ensimmäisen julkisen live-demonstraation sähköajoneuvojen latauksesta robotin avulla.