Byströmin Ohjaamolla toimii 17–29-vuotiaille suunnattu Pelifarmi, jossa opetellaan tekemään pelejä. Sen oheen on suunniteltu hankevaroin toteutettava, kattava peliliiketoiminnan valmennuskokonaisuus OGIPI eli Oulu Game-Industry Pre-Incubator, joka ohjaa kohti yrittäjyyttä.
Pelialalle kasvaa koko ajan uusia osaajia, joiden ideat ja projektit saattavat jäädä ammattimaisesti hyödyntämättä, sillä vaikka Oulussa on mahdollista opiskella erilaisia pelialalla vaadittavia taitoja, peliliiketoimintaan valmentavaa kokonaisuutta ei ole. Nyt tehtävällä OGIPI-kokonaisuudella tavoitellaan jatkuvuutta tekemiseen ja pyritään luomaan Oulun pelialan liiketoiminnan kehittämiselle uusi kotipesä.
BusinessOulussa pelialaa on autettu Game Team -toiminnalla vuodesta 2022 lähtien. Game Team -valmennus on toteutettu kaksi kertaa, viimeksi keväällä 2024. Molempina kertoina osallistujia on ollut runsaasti, mikä kertoo kiinnostuksesta alaan Oulun alueella.
OGIPI yhdistää Pelifarmi-projektin ja BusinessOulun liiketoimintavalmennuksen. Uusi hanke pyrkii täyttämään tyhjiön, joka on estänyt Oulun pelinkehittäjiä saavuttamasta täyttä potentiaaliaan. OGIPIn kautta nuoret alle 29-vuotiaat pelinkehittäjät saavat tarvittavia työkaluja yritystoiminnan aloittamiseen.
– Pelialla on muutamia erityispiirteitä. On tavallista, että yritystä ei perusteta ennen kuin sille on oikeasti tarve, siksi toiminta lähtee usein käyntiin harrastuspohjalta. Peliala on myös lähtökohtaisesti kansainvälinen ja skaalautuvaan liiketoimintaan perustuva, kertoo luovien alojen yritysneuvoja Anne Ryynänen, joka on myös itse aiemmin työskennellyt pelialalla.
Pelifarmi on Nuorten työpajoista erillinen pajayksikkö, jonka pelialan osaamisen kehittämiseen tähtäävä valmennus on alun perin käynnistetty ESR-hankkeena. Hankkeen jälkeinen toiminta on myöhemmin liitetty hallinnollisesti osaksi Oulun kaupungin Nuorten aikuisten palveluja. Neljän kuukauden mittainen valmennus järjestetään kahdesti vuodessa.
– Koska pelinkehitys vaatii usein monenlaista osaamista, pelialalla painotus on tiimipohjaisessa valmennuksessa. Pelin tekemisestä kiinnostuneille on tärkeää luoda kohtaamispaikkoja, jossa herätellään ajattelemaan myös tekemisen liiketoimintapotentiaalia, tähdentää Pelifarmin kouluttaja Ville Helttunen.
Ensimmäisessä vaiheessa testataan OGIPI-kokonaisuutta toteuttamalla syksyllä 2025 liiketoimintavalmennuksen pilotti, joka on osa Pre-Incubator for Scalable Business Programme -hanketta. Liiketoimintavalmennukseen haetaan jatkoa omalla hankkeellaan myöhemmin.
Osallistujilla on mahdollista täydentää osaamista Lapin ammattikorkean kesäpeliopinnoilla sekä hakea OGIPIn jälkeen täysin etänä järjestettävään Finnish Game Incubatoriin. Ohjelma on suunniteltu siten, että osallistujat voivat hakea sen päätyttyä konseptiapurahaa Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskukselta.
Oulun pelialan kolme aaltoa
Peliala ei ole immuuni suhdannevaihteluille, ja irtisanomisia on nähty viime aikoina. Oulussa Resistance Games lopetti toimintansa ja Fingersoftilta jouduttiin irtisanomaan 14 työntekijää, 12 heistä Oulussa. Globaalisti yhtenä syynä pidetään pandemian aikaan tehtyjä rekrytointipanostuksia ja nousseiden elinkustannusten yhteisvaikutusta.
Irtisanomiset luovat kuitenkin uusia mahdollisuuksia: vapautunut ammattitaito voi synnyttää uusia studioita, joiden osaamistausta voi houkutella myös sijoittajia. Pelialan kattojärjestö Neogamesin mukaan peliala tuottaa yli 20 kertaiset verotulot julkisiin panostuksiin nähden.
2000-luvun alku
- Oulun yliopiston tietojenkäsittelytieteiden pelitutkimusyksikkö perustetaan
- Environment for Lucrative Virtual Interaction-projekti (ELVI)
- Kansainväliset alan asiantuntijat valmensivat paikallisia tekijöitä
- 120 000€ kehitysrahaa projekteille
- Tulokset: 9 perustettua pelistudiota
2010-luku
- OAMK:n toteuttama Oulu Game Lab (OGL) 2012–2024
- Pelien tekemistä ja peliliiketoimintaa
- Työskentely eri alojen opiskelijoista koostuvissa tiimeissä
- Kansainvälisiä palkintoja, mm. 2017 GDEC Award Winner For Excellence in Entrepreneurship Teaching & Pedagogigal Innovation
- Tulokset: 16 uutta pelialan start-upia, 72 tuotedemoa, 210 pelikonseptia, yli 800 pelialan ammattilaista
Nyt
- 20+ aktiivista peliyritystä
- Osa näistä edellisten aaltojen myötävaikutuksesta, esim. Fingersoft, Spectarium ja Bonus Stage
- BusinessOulun peliliiketoimintavalmennukset
- Pelifarmi
- Uutena OGIPI, joka tuo yhteen Pelifarmin ja BusinessOulun liiketoimintavalmennukset
OGIPIin voi hakea mukaan tästä. Haku kevään 2025 Pelifarmille on auki 31.01. saakka. Valmennus on suunniteltu alkavaksi viimeistään 18.02. Hakulomake löytyy Nuorten Oulu -sivustolta.
Lisätiedot:
Anne Ryynänen, luovien alojen yritysneuvoja, anne.r.ryynanen@businessoulu.com
Ville Helttunen, kouluttaja Pelifarmilla, ville.helttunen@ouka.fi